Een doorzonwoning is de aanduiding voor een type woning dat veel gebouwd werd in Nederland in de twintigste eeuw. De naam is afgeleid van het feit dat de woonkamer over de gehele diepte van het huis doorloopt. De woonkamer heeft dan ook aan twee kanten ramen, zodat de zon door de hele kamer kan schijnen.

Woonoppervlakte: Inclusief een deel van de zolder circa 120 m2.

Informatie gezocht

Heeft u tekeningen of andere informatie over een doorzonwoningen ? Wij willen dit graag opnemen in deze sectie. We zoek verder nog informatie van doorzonwoningen mbt de volgende onderwerpen:

 • Bouwtekeningen
 • Gevel
 • Schuur

Dakpannen

Er gaan in de Kruidenbuurt veel geruchten rond met betrekking tot het niet meer leverbaar zijn van de dakpannen voor doorzonwoningen. Niets is minder waar. De dakpannen worden nog door het Duitse bedrijf Laumans nieuw geleverd. Informatie via dakpannen-handel.nl.

Fundering

De doorzonwoningen in de Kruidenbuurt staan op houten palen.  Tussen de palen en de woning is nog een oplanger toegepast.

Asbest

 • Asbbesthoudend:
  WC luchtafvoer : Asbest pijp (rechthoekig) tot aan zolder.
  Asbesttype onbekend
 • Asbestverdacht
  Ethernietplaten dakje schuur

Standleiding

De standleiding is een gietijzeren pijp die de afvoer van de badkamer verbindt  met het collecteursriool. De pijp zit weggewerkt in de schootsteen en is 1 van de 3 gietijzer-PVC verbindingen in een doorzonwoning en is een potentieel zwak punt. Let op de onderstaande punten:

 1. Gietijzer zet door de ruwe binnenzijde snel en gemakkelijk  aan met zeep resten, haar en ander afval.
 2. De wand van de gietijzeren pijp kan op termijn dusdanig wegroesten (of broos worden) dat er gemakkelijk gaten kunnen ontstaan bij ontstoppen.

De staat van de standleiding is per woning verschillend.

Diverse onderwerpen

Zie ook