Elektrische step – hoe zit dat?

Je ziet ze steeds vaker op de weg en misschien heb je er zelf al eens mee gereden… de elektrische step. Zijn ze legaal of niet? Waar mogen ze rijden? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden.

Welke elektrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

Wat gebeurt er als ik op een niet toegestane e-step op de openbare weg rijd?

De step kan in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht je bij een ongeval betrokken raken dan kan dit ook financiële consequenties hebben, omdat je onverzekerd bent.

Waarom zijn (de meeste) e-steps niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps worden gezien als voertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijv. fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto’s. De vereisten aan voertuigen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Echter er is nog geen EU-regelgeving voor elektrische steps. Hierdoor is het voor producenten niet mogelijk om voor e-steps een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg.

Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor elektrische steps, waardoor de steps legaal gebruikt kunnen worden op de openbare weg.

Nederland heeft een regelgeving voor innovatieve voertuigen, zoals de Segway. Deze categorie heet ‘bijzondere bromfiets’. Onder die regels zijn twee merken elektrische steps goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

De regelgeving ‘bijzondere bromfiets’ wordt herzien. E-steps worden waarschijnlijk toegestaan op de openbare weg. Details over de nieuwe regelgeving is nog niet bekend. Deze zal op zijn vroegst medio 2022 ingaan. Let op: mocht je nu een e-step kopen (bijvoorbeeld voor gebruik op eigen terrein) dan is er geen garantie dat deze step in 2022 (of later) wordt toegestaan op de weg.

Welke e-steps zijn goedgekeurd?

 • Veeley
 • E-micro
 • Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max
 • Yedoo Mezec

Lees hier waarom deze steps wel zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg:

 • Veeley
  Voldoet aan de criteria voor de bromfiets. Dit komt onder meer omdat ze een (opklapbaar) zadel en zijspiegel hebben. Let op: voor een bromfiets moet je wel 16 jaar zijn en in bezit van een AM-rijbewijs.
 • E-micro
  Voldoet aan de criteria voor e-bike. Dit komt omdat ze slechts trapondersteuning bieden. Voor deze step heb je dus geen rijbewijs en WA verzekering nodig.
 • Kickbike en Yedoo Mezec
  Voldoen aan de criteria van ‘bijzondere bromfiets. Dit is de categorie waaronder ook de Segway valt. Let op: de goedkeurig is alleen voor gebruik van de openbare weg in Nederland. Voor de meest actuele lijst van alle ‘bijzondere bromfietsen’ kan je terecht bij de rdw. De regels voor de bijzondere bromfiets vind je op de site van de rijksoverheid
   

Waar moet je op letten als je een e-step koopt?

Vraag bij de verkoper of producent na of de step echt is toegestaan op de openbare weg in Nederland. Vaak wordt in advertenties de suggestie gewekt dat de step handig is voor in de stad en bij voor- en natransport. Terwijl het vaak om steps gaat die niet toegelaten zijn op de openbare weg.

Als je de step ook in het buitenland wilt gebruiken controleer dan eerst welke regels daar gelden. Sommige landen laten alleen steps toe die maximaal 20km/u gaan of een maximum vermogen van 250 Watt hebben. Duitsland laat alleen steps toe die door de Duitse RDW gekeurd zijn.

Mag ik met mijn toegestane e-step op het fietspad?

Steps die een maximum snelheid van 25 km/u hebben rijden op het fietspad of fietsstrook. Als deze niet aanwezig zijn, dan moet je op de weg rijden (net als fietsers). Toegestane e-steps die harder kunnen dan 25 km/u kunnen, volgen de regels van bromfietsers en rijden op de rijbaan of op een bromfietspad.

Mag ik met mijn toegestane e-step op de stoep?

Nee

Wat is de minimum leeftijd waarop je een e-step mag besturen?

Voor e-steps die aangewezen zijn als bromfiets of ‘bijzondere bromfiets’ geldt een minimum leeftijd van 16 jaar. Een helm of rijbewijs is niet verplicht. Een WA-verzekering wel. Alle regels van de bijzondere bromfiets lees je hier na op de website van de rijksoverheid

Bron(nen)

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Steun ons

Met uw donatie draagt u de Kruidenbuurt een warm hart toe en helpt u ons om ons te kunnen blijven inzetten voor de Kruidenbuurt. Uw gift is meer dan welkom en we zijn al met elke euro blij.

NL96 INGB 0009 3748 94
T.n.v.  Bewonersorganisatie Kruidenbuurt