De doorzonwoning

Een doorzonwoning is de aanduiding voor een type woning dat veel gebouwd werd in Nederland in de twintigste eeuw. De naam is afgeleid van het feit dat de woonkamer over de gehele diepte van het huis doorloopt. De woonkamer heeft dan ook aan twee kanten ramen, zodat de zon door de hele kamer kan schijnen.

Woonoppervlakte: Inclusief een deel van de zolder circa 120 m2.

Informatie gezocht

Heeft u tekeningen of andere informatie over een doorzonwoningen ? Wij willen dit graag opnemen in deze sectie. We zoek verder nog informatie van doorzonwoningen mbt de volgende onderwerpen:

 • Bouwtekeningen
 • Gevel
 • Schuur

Dakpannen

Er gaan in de Kruidenbuurt veel geruchten rond met betrekking tot het niet meer leverbaar zijn van de dakpannen voor doorzonwoningen. Niets is minder waar. De dakpannen worden nog door het Duitse bedrijf Laumans nieuw geleverd. Informatie via dakpannen-handel.nl.

Fundering

De doorzonwoningen in de Kruidenbuurt staan op houten palen.  Tussen de palen en de woning is nog een oplanger toegepast.

Asbest

 • Asbbesthoudend:
  WC luchtafvoer : Asbest pijp (rechthoekig) tot aan zolder.
  Asbesttype onbekend
 • Asbestverdacht
  Ethernietplaten dakje schuur

Standleiding

De standleiding is een gietijzeren pijp die de afvoer van de badkamer verbindt  met het collecteursriool. De pijp zit weggewerkt in de schootsteen en is 1 van de 3 gietijzer-PVC verbindingen in een doorzonwoning en is een potentieel zwak punt. Let op de onderstaande punten:

 1. Gietijzer zet door de ruwe binnenzijde snel en gemakkelijk  aan met zeep resten, haar en ander afval.
 2. De wand van de gietijzeren pijp kan op termijn dusdanig wegroesten (of broos worden) dat er gemakkelijk gaten kunnen ontstaan bij ontstoppen.

De staat van de standleiding is per woning verschillend.

Doorbraak keuken / woonkamer

Vaak bij een verbouwing wordt er voor gekozen de muur van de woonkamer naar de keuken door te breken en zo meer ruimte te creëren. Er ontstaat dan een open keuken. Let erop dat deze muur een dragende muur is. Hou rekening met de volgende punten:

 • Teken de toekomstige constructie uit en laat dit doorrekenen door een bevoegd Bouwkundig ingenieur. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe constructie zwaar genoeg is uitgevoerd om de boel te kunnen dragen.
  De ingenieur zal bijvoorbeeld vragen om bouwtekeningen en situatie schetsen.
 • Omdat de dragende constructie aangepast gaat worden is een omgevingsvergunning benodigd.
 • Bewonersorganisatie Kruidenbuurt heeft een berekening liggen van een doorbraak met een overspanning van 2,8 meter.

Zie ook

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Steun ons

Met uw donatie draagt u de Kruidenbuurt een warm hart toe en helpt u ons om ons te kunnen blijven inzetten voor de Kruidenbuurt. Uw gift is meer dan welkom en we zijn al met elke euro blij.

NL96 INGB 0009 3748 94
T.n.v.  Bewonersorganisatie Kruidenbuurt