Afronding Stedin huisjes project

Na meer dan drie jaar is ons “schilderen Stedin huisjes” nu eindelijk afgerond. De drie huisjes zijn inmiddels voorzien van mooie beschilderingen. Maar hoe is dit project tot stand gekomen en is deze pas na zoveel tijd afgerond? In dit artikel vertellen we hier meer over.

In 2017 hebben wij een bewonersinitiatief ingediend bij de gebiedscommissie. Hiervoor hadden wij op basis van de kunstenaar een begroting opgesteld van ruim 9000 Euro. Omdat deze huisjes best wel aan maat waren en wij onderzoek hadden gedaan naar vergelijkbare projecten vonden wij dit een respectabel bedrag. Het bewonersinitiatief is tijdens een gebiedscommissie vergadering behandeld. We zijn door enkele leden van de gebiedscommissie intensief bevraagd vanwege het ingediende bedrag en kregen uiteindelijk de opdracht het bedrag flink te verminderen. Er moest met name een sociaal tarief gerekend worden door de kunstenaar.

Zo gezegd, zo gedaan.

Na veel onderhandelen kwamen wij uit op een bedrag van 6064 Euro. Dit bedrag is uiteindelijk in september 2018 goedgekeurd door de gebiedscommissie.  Inmiddels hadden we bij de basisschool “de Horizon alvast enkele klassen tekeningen laten maken die zouden worden verwerkt op een Stedin huisje.

We konden eindelijk aan de slag … dachten we. Eind 2018 kwam Stedin om de hoek kijken en deed de melding bij de gemeente dat er niet gewerkt mocht worden aan de huisjes vanwege een landelijk onderzoek naar de gebruikte verf op de huisjes. Door dit onderzoek waren wij genoodzaakt de planning te staken. Vele maanden gingen voorbij, vele vragen werden gesteld aan gemeente.

En dan ineens de goedkeuring van Stedin in december 2020.

Vol moed begonnen wij alvast met de “vernieuwde planning voor het beschilderen van de huisjes. Corona was op dat moment al een jaar in Nederland en zaten we in een gedeeltelijke lockdown. Echter vlak  na de goedkeuring werd er een volledige lockdown ingezet tijdens de feestdagen. Dit zou voor ons wéér een vertraging betekenen. Dit kon er óók nog wel bij.

Omdat de prijzen van grondstoffen door de pandemie flink omhoog zijn gegaan en we een flink lage prijs voor dit project moesten hanteren zou de kunstenaar flink gaan verliezen op dit project. Dit konden wij niet accepteren. Om de verhoging van de grondstoffen te compenseren hebben we aangeklopt bij Cultuur Concreet voor een extra subsidiebedrag van 900 Euro. Cultuur Concreet ging hier gelukkig mee akkoord. Dit was vanuit ons een extra poging de kunstenaar hierin te steunen. We zijn deze organisatie dan ook erg dankbaar voor de geboden extra subsidie.

Eind augustus 2021 is de kunstenaar eindelijk begonnen met schilderen. Eerst op het Geelkruid, vervolgens op Goudkruid en als laatste Bolkruid. De reacties van de omstanders waren echt geweldig. De kunstenaar vond het een fijn project vanwege alle aanspraak en complimenten die zij kreeg tijdens de uitvoer van haar werk.

Het huisje op het Goudkruid bevat de kunstwerkjes van de kinderen van de horizon.

Ondanks alle vertragingen was dit tóch een leuk project. Wie weet volgen er meer?

Wilt jij ook in je straat een mooi beschilderd Stedin huisje? Neem dan even contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Foto’s van dit project zijn te vinden op https://www.flickr.com/photos/191365049@N02/albums

Dit project is met dank aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.